Cele 5 misiuni ale Uniunii Europene pentru un viitor sănătos, ecologic și digital

 

Comisia Europeană a lansat recent cinci noi misiuni ale Uniunii Europene pentru a consolida colaborarea dintre statele membre și pentru a îmbunătăți viața europenilor și nu numai. Cele cinci misiuni programul Orizont Europa solicită soluții inovatoare la cele mai urgente provocări până în 2030.

La lansarea misiunilor UE, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: “Răspunsul la pandemia de coronavirus a arătat că putem aborda cele mai mari probleme ale noastre doar printr-un efort colectiv înrădăcinat în cercetare și inovare. Acesta este, de asemenea, punctul de plecare al misiunilor îndrăznețe și ambițioase ale UE. Acestea vor mobiliza potențialul enorm al UE și vor reuni instrumente și politici pentru a atinge obiective importante. Și toate acestea împreună cu cetățenii, care sunt implicați de la început până la sfârșit.”

Misiunile UE identifică și consolidează eforturile de a găsi soluții concrete la cele mai mari provocări europene. În plus, planul este ca aceste misiuni să ofere rezultate semnificative până în 2030, fiind parte din programul de cercetare și inovare Orizont Europa pentru 2021-2027. Impactul scontat va avea loc pe măsură ce cercetarea și inovarea vor fi combinate cu noi forme de guvernanță și colaborare cu angajamentul cetățenilor europeni. Acestea vor sprijini prioritățile Comisiei, cum ar fi Green Deal, Europe fit for the Digital Age, Beating Cancer și New European Bauhaus.

Misiunea Adaptarea la schimbările climatice va sprijini peste 150 de regiuni europene să își sporească reziliența la schimbările climatice până în 2030.

Misiunea Cancerul va îmbunătăți viața a peste 3 milioane de oameni până în 2030 prin prevenire și vindecare. Cancerul constituie una dintre cele mai grave provocări de sănătate, mulți fiind vulnerabili acestei boli, indiferent de vârstă, gen sau statut social. Europa urmărește să crească numărul de persoane nou diagnosticate de la 3,5 milioane la peste 4,3 milioane până în 2035. Printr-un efort european de colaborare, misiunea de cancer va preveni noi cazuri de cancer, va permite diagnosticarea timpurie, va reduce suferința și va îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Misiunea Refacerea oceanelor și a apelor noastre va contribui la protecția a 30% din mările Uniunii Europene și va contribui la refacerea ecosistemelor marine și a 25.000 km de râuri cu curgere liberă. În plus, aceasta va preveni și elimina poluarea apei prin reducerea deșeurilor de plastic din ecosistemele marine, a pierderilor de nutrienți, a pesticidelor chimice cu 50% și va face ca economia albastră europeană să fie neutră din punct de vedere climatic și circulară, cu emisii maritime nete zero.

Misiunea Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic vizează crearea unor orașe neutre din punct de vedere climatic și inteligente pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, așa cum este descrisă în European Green Deal. Orașele europene pot ocupa doar 4% din terenurile UE, dar adăpostesc 75% dintre cetățenii UE. Acestea sunt responsabile pentru consumul majorității energiei și pentru cea mai mare parte a emisiilor de CO2. Prin urmare, primul pas al acțiunilor climatice trebuie să înceapă cu orașele, prin accelerarea transformării lor verzi și digitale. Decarbonizarea orașelor va fi prioritară pentru a ajunge la o reducere cu 55% a emisiilor până în 2030. În același timp, va contribui la mediul înconjurător, oferind aer curat, transport sigur și mai rapid și mai puțin zgomot cetățenilor din mediul urban. Obiectivul final al acestei misiuni a UE este de a transforma 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până la sfârșitul anului 2030 și de a le face să acționeze ca centre de inovare pentru a permite celorlalte orașe europene să urmeze exemplul până în 2050.

Misiunea Un acord privind solul pentru Europa este responsabilă pentru alte servicii ecosistemice, cum ar fi apa curată, reglementarea climei și biodiversitatea. Sănătatea și viața noastră depind de soluri sănătoase, solul fiind o sursă majoră de hrană, dar ele sunt în pericol în întreaga lume. În mod specific, 60-70% din solul UE este considerat nesănătos, ceea ce face ca Europa să fie predispusă la nesiguranță alimentară și la condiții meteorologice extreme. În plus, 70% din terenurile agricole au exces de nutrienți, 25% din terenuri, în principal din Sudul, Centrul și Estul Europei, sunt expuse riscului de deșertificare, iar costul degradării solului depășește 50 miliarde de euro pe an. Un acord privind solul pentru Europa este vital, deoarece parteneriatele pot proteja și reface solul, pot contribui la agricultura și silvicultura durabile, pot crea sisteme alimentare sigure și sănătoase, pot spori rezistența la schimbările climatice, pot ajuta biodiversitatea să prospere, pot reduce poluarea și pot sprijini ambiția UE de a deveni lider în angajamentele globale pentru obiectivele de dezvoltare durabilă. Această misiune să pună o rețea de 100 de laboratoare vii pentru co-crearea de cunoștințe și testare a soluțiilor, să dezvolte un cadru armonizat pentru monitorizarea europeană a solului și să sensibilizeze publicul cu privire la importanța solurilor.

Anunțarea acestor misiuni ale UE are o semnificație specială pentru proiectele europene și accesul la finanțarea UE. Întrucât aceste misiuni ale programului Orizont Europa vor domina apelurile din următorii ani, organizațiile și partenerii interesați vor găsi o varietate de apeluri pentru a crea un impact.